Dünya
BM’den Libya anlaşmasına destek
addafi sonrası iki farklı parlamento arasında bölünen Libya'da, taraflar arasında imzalanan siyasi çözüm anlaşmasına BM’den destek geldi. BM'nin oy birliğiyle kabul ettiği tasarıda, anlaşmanın uygulanmasını engelleyenlerin cezalandırılacağı belirtildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler gözetiminde bir yılı aşkın süredir devam eden görüşmelerin ardından imzalanan "Libya Siyasi Antlaşması"na destek verdi.
Büyük Britanya’nın Libya karar tasarısı, oy birliÄŸiyle kabul edildi. Karara göre Libya’da kurulacak birlik hükümeti, ülkenin tek temsilcisi olacak. Yeni oluÅŸturulan BaÅŸkanlık Konseyi’nin memnuniyetle karşılandığı kararda, birlik hükümetinin 30 gün içinde oluÅŸturulmasının önemi vurgulandı.
Kararda tüm BM üyesi ülkelere Libya'daki anlaşmaya ve kurulacak uzlaşı hükümetine destek vermeleri, anlaşmanın dışında olan kişi ve kuruluşlarla temasa geçmemeleri ve bu yapılara destek vermemeleri istendi.
Silahlı gruplar ve milislerden uzlaşı hükümetinin otoritesine ve komuta kademesine saygı göstermeleri talep edildi. Libya'da kontrolsüz durumdaki silah ve mühimmat nedeniyle endişe duyulduğu, bu silahların bölge ülkelerinin de desteğiyle uzlaşı hükümetinin kontrolünde toplanmasının önemi vurgulandı.
Kararda uzlaşı hükümetinden ulusal petrol şirketi, merkez bankası, yatırım kurumu ve benzeri kuruluşların bütünlüğünün korunması, bu kuruluşların da hükümete saygı göstermesi istendi.
Konsey kararında, Libya'nın güvenliğini tehlikeye atan ve varılan anlaşmanın uygulanmasını engelleyenlerin cezalandırılacağı ve gerekli yaptırımların uygulanacağı belirtildi.
Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iki farklı parlamento arasında bölünen Libya'da, Tobruk ve Trablus hükümetleri, Tunus'taki görüşmeler sonucunda siyasi çözümde anlaşmıştı. Anlaşma gereğince Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi 10 kişilik bir komite oluşturacak. Bu komite ulusal uzlaşı hükümetini ve başbakanını seçecek. İki yıl içinde de seçime gidilecek.
Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında askeri bir yapı kalmamıştı. Sahada farklı siyasi yapılara hizmet eden birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkimdi. Mayıs 2014'te emekli General Hafter, Libya’daki 'Ä°slami referanslı' milislere karşı Kerame (Haysiyet) adında bir operasyon baÅŸlattı. Saldırdığı milisler birleÅŸerek Fecr-i Libya (Libya’nın ÅŸafağı) adında karşıt bir operasyona baÅŸlattı ve Libya’da iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.
Ä°ki parlamento
Haziran 2014'te düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. Yeni seçilen parlamentonun, Libya Temsilciler Meclisi (LTM) adını almasına karar verilmiÅŸti. Süresini dolduran eski parlamento (MGK), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden ve anlaÅŸmanın aksine Bingazi’de deÄŸil Tobruk kentinde göreve baÅŸlayan LTM’nin meÅŸruiyeti ile ilgili baÅŸvurduÄŸu Anayasa Mahkemesi karar verene kadar Trablus’ta görevini sürdürmeye karar vermiÅŸti. Mahkeme LTM'nin seçildiÄŸi seçimin yasal olmadığına karar vererek, onun feshedilmesine karar vermiÅŸti.
İki hükümet
MGK, Ömer Hasi’yi, LTM ise istifa eden baÅŸbakan Abdullah Sini’yi yeni hükümeti oluÅŸturmakla görevlendirmiÅŸti ve daha sonra oluÅŸturulan her iki hükümet parlamentodan güvenoyu alarak biri Trablus’ta biri de Tobruk’ta göreve baÅŸlamıştı.
Kaynak: Al Jazeera ve Reuters
Henüz yorum yapılmamış.